Owies posiada niezwykle ciekawe właściwości, które pozytywnie oddziaływają na nasze ciała. Zarówno jego ziarna, słoma, jak i ziele owsa, są chętnie spożywane na całym świecie z różnorakich powodów.
Właściwości ziela owsa i słomy
Ziele owsa jest szeroko stosowane w leczeniu, a także profilaktyce układu moczowego. Zawarte w nim składniki posiadają właściwości moczopędne, co skutkuje zwiększonym filtrowaniem całego układu, co z kolei przyczynia się chociażby do mniejszego zagrożenia powstawania kamicy nerkowej.
Natomiast słoma posiada działanie wzmacniające, co jest szczególnie polecane w okresie wzmożonych zachorowań, czyli np. w czasie jesieni. Dodatkowo dzięki bogatej zawartości potasu, magnezu i witamin z grupy B, działa ona uspokajająco i kojącą na nerwy.
Wartości odżywcze
Owies jest niezwykle bogaty w błonnik, dzięki czemu przygotowywane z niego potrawy są bardzo zdrowe ale przede wszystkim sycące. Pęczniejący w żołądku posiłek na bazie owsu np. owsianka, zapewnia sytość na długie godziny.
Powoduje to, że owies jest jednym z podstawowych składników, które włącza się do diety w trakcie odchudzani. W naturalny sposób zapełnia żołądek i powoduje uczucie nasycenia, co chroni przed podjadaniem między posiłkami.